O co tyle strachu - proste dekoracje i ciasteczka na Halloween

Potwory i duchy, wiedźmy, strzygi i wampiry. Nietoperze i pająki, szkielety i wilkołaki, cały ten upiorny kram! Lubicie? Bo my strasznie – tak jak wszystkie duże i małe dzieci, siedząc w swych bezpiecznych domach, uwielbiamy się bać! Wiemy, że nic nam nie grozi i dlatego bez lęku puszczamy wodze fantazji. Oglądamy „Nightmare before Christmas” (z dziećmi) lub „Koszmar z ulicy Wiązów” (bez), zagryzając dyniowymi ciasteczkami. Odczarowujemy strach przed przemijaniem, oddzielamy sacrum od profanum. Cieszymy się, że żyjemy, bo i tak wiemy gdzie skończymy. Na zadumę przyjdzie jutro czas …
Jeśli i Wy przyłączacie się do tego Halloweenowego danse macabre, podrzucam kilka szybkich i prostych dekoracyjnych trików, idealnych do wykonania samemu lub z dziećmi. Trzeba w końcu zrobić trochę tego upiornego nastroju.

Latające duszki
Wystarczy pół arkusza białego filcu i ruchome oczka, które przykleicie nawet zwykłym klejem – reszta to Wasza wyobraźnia. Boo!

Girlanda z nietoperzy
Z jednego arkusza czarnego filcu wytnijcie trzy większe i dwa mniejsze nietoperze. Doklejcie im ruchome oczka i przeszyjcie po kolei wszystkie ich skrzydełka od tyłu jedną, długą białą nitką.

Jesienne drzewko
Przytachajcie z dworu gałąź (u mnie wizualnie sprawdziła się gałąź bzu) i przywiążcie do niej brązową nitką zasuszone liście (np. dębowe). Taka bezduszna (bo po zdjęciu duchów :D) dekoracja będzie się świetnie prezentować przez całą jesień.

Oprócz tego zawsze mam na podorędziu, jak na prawdziwą domową wiedźmę przystało, kilka świeczek i świeczników oraz pałętających się plastikowych pająków. Robią klimat ;)

Halloween decorations










Halloween cookies

Upiornie kruche ciasteczka na Halloween

Składniki (na dwie blaszki):
  • 280 gr mąki tortowej
  • 200 gr zimnego masła
  • 100 gr cukru pudru
  • 1 jajko
  • 30 gr ciemnego kakao (np. Deco Morreno)
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • pisaki cukrowe (np. Dr. Oetker)
Przygotowanie: 
1. Zagnieć rękami ciasto z jajka, mąki, masła, cukru pudru, kakao i przypraw. Staraj się to zrobić jak najszybciej, aby masło nie rozpuściło Ci się nadmiernie.
2. Z zagniecionego ciasta uformuj dwie kule i schowaj je do lodówki.
3. Po ok. 15 minutach wyjmij jedną kulę ciasta i rozwałkują ją na grubość ok. pół centymetra.
4. Wykrawaj samodzielnie dynie, duchy, nietoperze, czaszki i inne strachy lub skorzystaj z gotowych foremek.
5. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz w nim ciasteczka na termoobiegu przez ok. 10 min.
6. Wyjmij upieczone ciasteczka do ostygnięcia i przygotuj kolejną porcję z ciasta schowanego w lodówce.
7. Po upieczeniu i ostygnięciu wszystkich ciasteczek - upiornie udekoruj, dosłownie lub w przenośni ;)


Skeleton candle

Halloween bat girland

Dopiero po tym jak opadł szał wycinania, skapnęłam się, że nietoperze są bardziej batmanowe niż straszne, a jeden z duchów uciekł chyba z Packmana.  I jak tu się porządnie bać? 👻🎃👻🎃👻

Ściskam Was straaasznie mocno,
Pliszka

Pliszka

Małe przyjemności, wnętrzarskie różności, domowe szaleństwa - wszystko to w moim małym gniazdku w centrum dużego miasta. Podoba Ci się mój kawałek Internetu? Zostaw komenatrz lub dołącz do mnie na FB. Bądź na bieżąco ;) Zapraszam!

8 komentarzy: