Amarantuski do śniadaniówki

Przylatuję dziś do Was z szybkim przepisem, wprost idealnym do śniadaniówki. Do tego mega odżywczym, co jako zakręcona prozdrowotnie i żyjąca w ciągłym biegu mama wielce sobie szanuję ;)

Bo wiadomo, znowu rok szkolny, mnóstwo obowiązków, pełen pośpiech,  szybkie decyzje. Często polegam dając starszemu obok kanapek kilka złociszy do portfela, aby coś sobie w sklepiku kupił. A potem, kiedy do domu przynosi niedojedzone fragmenty eksperymentalnie testowanych słodyczy, uderzam się mocno w serce. Mea culpa  - znowu matkowanie zawaliłam.

Bo też ciężko to wszystko pospinać tak na tip top i mieć poczucie dobrze spełnionego obowiązku. Przynajmniej na starcie tej szkolnej mordęgi. Ciężko nie odpuszczać raz po raz, bo sił brak na kombinowanie, szukanie i wymyślanie. Dlatego nałogowo zbieram przepisy na zdrowe conieco, czy to do jego tornistra czy dla siebie do pracy. Do zrobienia na szybko i do schrupania w przelocie. Bo mój syn, tak jak ja, wiecznie gdzieś fruwa i nie dla niego kontemplacja wyrafinowanych przekąsek. A tu mam sposób i na szybko, i na smacznie, i na zdrowo ;)
Tak więc bierzcie i częstujcie się. Może i Wam się przyda. A jak macie swoje sprawdzone przepisy koniecznie mi podrzućcie. Wpiszę do zeszyciku.

Szybkie i zdrowe ciasteczka amarantusowe

Składniki (na ok. 12 szt. ciasteczek):
  • 2 szklanki ekspandowanego amarantusa  (popping)
  • jeden banan
  • 4 śliwki suszone (najlepiej bezsiarkowe) lub świeże
  • łyżka miodu, syropu klonowego lub innego słodzidła (opcjonalnie; dla smaku lub gdy banan jest za mało dojrzały)

Przygotowanie:
  1. Śliwki pokrój na ćwiartki. 
  2. Rozgnieć w misce banana na papkę, dodaj amarantus  i wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Dosłódź w razie potrzeby.  
  3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  4. Z masy formuj nieduże kulki i układaj je w sporych odstępach na blasze. 
  5. Następnie kulki rozpłaszcz łyżką i wciśnij w każdą z nich ćwiartkę śliwki.
  6. Piecz ok. 15 minut w 170 st. C na termoobiegu, aż do uzyskania złotego koloru. 
  7. Upieczone ciasteczka wystudź, a następnie spakuj do śniadaniówki.

Ziarnko wiedzy   
Amarantus to wyjątkowo zdrowe zboże, bogate w białko, wapń i żelazo. Zawiera w sobie więcej magnezu niż czekolada. Dostarcza organizmowi dobry, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Działa też przeciwstarzeniowo i hipoalergicznie. Jest idealny dla wszystkich zalatanych i zestresowanych ptaszków, takich jak my!











Ja tymczasem dalej lecę do roboty!
Ściskam,
Pliszka

Pliszka

Małe przyjemności, wnętrzarskie różności, domowe szaleństwa - wszystko to w moim małym gniazdku w centrum dużego miasta. Podoba Ci się mój kawałek Internetu? Zostaw komenatrz lub dołącz do mnie na FB. Bądź na bieżąco ;) Zapraszam!

13 komentarzy:

  1. Wyglądają i na pewno są przepyszne. ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne!
    Czy mogę się spytać skąd takie ładne pudełko?

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż zrobiłam się głodna! Chyba właśnie namówiłaś mnie do spróbowania amarantusa, o którym jeszcze nie słyszałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie spróbuj - ma fajny, orzechowy posmak!

      Usuń
  4. Wyglądają przepysznie. Jadlam kiedyś ciastka z amarantusem i bardzo mi smakowały a takie domowe z pewnością są jeszcze duzo lepsze

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka wyglądają przepysznie :D Smacznie i zdrowo, super :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis zapisałam, dzięki! Przyda się mojemu szkolniakowi! :D (A może i ja będę mu podbierała? 🤔)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je sama wcinam z apetytem i do pracy podbieram ;)

      Usuń
  7. Wyglądają przepysznie:-)
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń