Słodka kuchnia i muffinki (bez cukru)


Lubicie słodką kuchnię? Ja za nią przepadam! Uwielbiam słodkości, najlepiej hurtem i bez ograniczeń. Wprawiają mnie w dobry nastrój i umilają życie. Potrzebuję ich do śniadania, obiadu i kolacji. Do kawy i koktajlu. Dosładzam praktycznie wszystko, co tylko wpadnie mi w ręce, zwłaszcza nudne zupy. Desery to już właściwie obowiązkowo. Sałatki też mi się nie wywiną. Nie używam jednak do tego bez umiaru glukozy, fruktozy, czy tam innej sacharozy. O, nie! Ja doprawiam dania w inny sposób - stosuję wyborną pastelozę. Znacie ją, prawda? To taki dietetyczny słodzik, modny ostatnio. Wynaleziono go po to, aby sam talerz, miska lub kubek był na tyle słodki, że osoba spożywająca potrawę nie poczuła w nim braku tej innej, spożywczej słodyczy. Zalecany zwłaszcza przez duńskich lekarzy z klinik Ib Laursen, Rice i Green Gate. Badania kliniczne potwierdziły jednak, że działa tylko na kobitki, a skutkiem ubocznym częstego stosowania  może być uzależnienie. Trudno uleczalne, niestety.

Pastelozę można przechowywać niezamkniętą. Nie starzeje się bowiem i nie ulatnia. Co najwyżej znika na jeden dzień w czeluściach zmywarki lub zlewu. Ja swoją ustawiam na otwartych półkach, rządkiem lub warstwowo, coby mieć ją zawsze na wierzchu i dosładzać sobie nią  codzienną kuchenną orkę. Podaję ją często do drugiego dania, dokładam do ciasteczek, przyrządzam z nią kawę. Czasami wystarczy mi jedna łyżeczka, czasami muszę użyć całego garnka. Dobrze dawkuje się ją także w papilotkach. Wtedy nawet bezcukrowe muffiny są zajadane ze smakiem. Przeze mnie, rzecz jasna. Bowiem moim domownikom płci męskiej jest wszystko jedno. Deser to deser - nieważne jak podany. Ja mimo to zawsze go muszę zdrowo dosłodzić.

Pastel kitchen

Kitchen deco

Pastel pottery

Romantic kitchen

Flying Tiger mugs

Country kitchen

No sugar muffins for kids


Przepis na muffinki z owocami (bez cukru)

Składniki na 12 sztuk
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 duży dojrzały banan
  • szklanka jagód
1. Piekarnik z termoobiegiem nastaw na 180 st. C.
2. Połącz wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
3. Rozgnieć obranego banana i rozbełtaj jajko.
4. Połącz i dobrze wymieszaj razem mokre składniki: banana, jajko, roztopione masło i mleko.
5. Przelej mokre składniki do miski z suchymi składnikami i wymieszaj wszystko łyżką. Dodaj wypłukane jagody. Dosyp trochę mąki jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie.
6. Nakładaj ciasto do papilotek lub foremek do 2/3 wysokości .
7. Piecz przez ok. 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Do ciasta nie trzeba dodawać cukru, jeśli banan jest wystarczająco dojrzały. Łasuchom jednak kilka dodatkowych łyżek słodkości nie zaszkodzi. Muffinki mają mocno maślany smak. Zamiast jagód można też użyć malin, truskawek lub innych sezonowych owoców


Przepis zaczerpnęłam z książki Alaantkowe BLW (kupionej ostatnio w a'Tab za 15 zł). Pełno w niej fajnych przepisów, nie tylko dla bobasów lubiących wybór.

BLW method

BLW muffins

przepis na muffinki bez cukru

diet muffins

muffinki z jagodami

blueberry muffins

Sama nie  wiem czy jestem już uzależniona od nadmiaru pasteli i co mi bardziej osładza życie: moja pastelowa kuchnia, czy widok synka wcinającego bezcukrowe muffinki :) Jedno wiem na pewno - od wewnętrznej słodyczy moich dzieci jestem uzależniona na sto procent.

Słodko pozdrawiam,
Pliszka

Pliszka

Małe przyjemności, wnętrzarskie różności, domowe szaleństwa - wszystko to w moim małym gniazdku w centrum dużego miasta. Podoba Ci się mój kawałek Internetu? Zostaw komenatrz lub dołącz do mnie na FB. Bądź na bieżąco ;) Zapraszam!

7 komentarzy:

  1. Piękna ta Twoja słodka kuchnia! :) Delikatna, radosna, dziewczęca taka. :) Uściski, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ładnie <3 Koją mnie pastelowe kolory. Kuchnia wygląda rewelacyjnie, przyjemnie. Aż mam ochotę zmienić coś w swojej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmiany to dobra zabawa :)
      Ja swoją kuchnię dekorują w zależności od pory roku i nastroju. Ale pastele przewijają się ciągle :D

      Usuń
  3. Podziwiam Twoją dyscyplinę kolorystyczną Pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna twoja kuchenka i jak cudnie dobrałaś kolory papierków do babeczek z resztą "otoczenia" kuchennego!

    OdpowiedzUsuń